Co2 neutraal bouwen of bestaand vastgoed verduurzamen?

Co2 neutraal bouwen of bestaand vastgoed verduurzamen?

De ambities in het klimaatakkoord liegen er niet om. In 2050 moeten alle gebouwen in ons land CO2-neutraal zijn. Werk aan de winkel dus voor pandeigenaren en beleggers. Eén vraag komt hierbij steeds weer bovendrijven: moet ik investeren in nieuwbouw of ga ik mijn bestaande portefeuille verduurzamen? Maarten Bouwhuis en Lotte de Jong van Savills Nederland gaan op zoek naar het antwoord met Andy van Dobbelsteen, hoogleraar en coördinator duurzaamheid aan de TU Delft.

Andy van Dobbelsteen legt uit dat er veel manieren zijn om tot energiebesparing te komen die helemaal niet ingrijpend hoeven te zijn. “Zet de watertemperatuur van je cv-ketel niet op 80 maar op 60 graden en wees kritisch op de ventilatie. In veel gebouwen wordt onnodig veel geventileerd. Ook isolatie is niet vreselijk duur, en je verdient het geïnvesteerde geld al heel snel terug. Het laat zich ook makkelijk uitrekenen: hoeveel voeg je toe aan isolerende waarde en wat scheelt dat in je warmteverlies, en dus in je energiegebruik? Heb je nog wat spaargeld over? Zonnepanelen hebben een rendement van 6 of 7%, dat is veel meer dan je van de bank krijgt.”

Luister de hele podcast

Verhuur vastgoed inclusief energiekosten

In Nederland kennen we in de huurmarkt een systeem waarbij de huurlasten en het energiegebruik van elkaar gescheiden zijn. De huurder wordt nu geconfronteerd met hoge energielasten en vraagt de verhuurder om energiebesparende maatregelen. Die heeft daar niet direct oren naar, want hij kan de huur niet verhogen. Andy van Dobbelsteen pleit ervoor om over te gaan naar een systeem van huisvestingslasten waar alles in zit. “In zo’n constructie wordt het voor de verhuurder wel interessant om te investeren in energiebesparende maatregelen. We moeten van dat gescheiden systeem af, dat geldt zowel voor de particuliere als voor de commerciële verhuur.”

CO2 neutraal 2050: renoveren of toch nieuwbouw?

Is het op dit moment voor een vastgoedeigenaar verstandig om zijn pand aan te passen, of kan hij het beter van de hand doen en overstappen op duurzame nieuwbouw? “Onderzoek heeft aangetoond dat de CO2-uitstoot bij nieuwbouw drie tot vier keer hoger is dan je nodig hebt voor het compleet strippen van een gebouw en het vervangen van alle installaties. Dat wordt direct veroorzaakt door de nieuwe materialen die voor nieuwbouw nodig zijn. Het produceren van beton bijvoorbeeld gaat gepaard met een enorme CO2-uitstoot. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is renovatie en transformatie vrijwel altijd beter. Van de miljoen woningen die erbij moeten komen, kunnen naar schatting 650.000 gevonden worden in bestaande leegstaande panden of door renovaties en transformaties. Wij zijn gefocust op het terugdringen van het energieverbruik, maar we moeten als land naar de volledige CO2-balans kijken, dus ook naar de productie van al die materialen. Pas dan kun je echt de noodzakelijke CO2-reductie realiseren.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u een zakelijke hypotheek aanvragen of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogCo2 neutraal bouwen of bestaand vastgoed verduu...