Architecten en het Nederland van de toekomst

Architecten en het Nederland van de toekomst

Hoe richten we Nederland in, wat voor een soort gebouwen hoort daarbij en hoe zien die gebouwen er dan uit? Dat zijn vragen waar architecten wel een idee over hebben, ze worden alleen veel te weinig bij dit beleid betrokken. Althans, dat vinden zijzelf. De vraag van deze week: hoe kijken architecten naar het Nederland van de toekomst? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter leggen deze vraag voor aan BNA-voorzitter Jolijn Valk, architect-directeur van Urban Echoes.

Een veelgehoorde klacht van aannemers is dat architecten prachtige ontwerpen maken die onmogelijk te realiseren zijn. Jolijn Vak is het daar niet mee eens. “Het is voor architecten van groot belang om op de bouw aanwezig te zijn, om te weten hoe dingen gemaakt worden, en vanaf begin tot eind betrokken te zijn bij de opdrachten. Ontwikkelaars zijn veel meer gefocust op de financiële haalbaarheid, en willen nog wel eens halverwege de rit snijden in het ontwerp. De architect kan in zo’n geval bekijken waar dan wel die extra kwaliteit gerealiseerd kan worden. Zo werkt het spanningsveld tussen ontwikkelaar en architect in de praktijk heel goed.”

Vertraging door procedures

Uit een conjunctuurmeting van BNA blijkt dat de opdrachten teruglopen. Daarnaast ervaart 86% van de architectenbureaus vertraging door gemeentelijke procedures. Dat zorgt voor 50% van de gevallen voor uitstel van productie. Hugo de Jonge kondigt aan te gaan snijden in deze procedures, maar de grootste vertraging zit in het traject dat aan die procedures voorafgaat. “Het is van groot belang om dingen samen te doen”, stelt Jolijn Valk. “Stedenbouwkundigen van de gemeenten moeten zich op de hoofdlijnen richten en niet gaan ontwerpen. Zet mensen vanaf het begin bij elkaar als in een coalition of the willing om tot een goed resultaat te komen. Dus ook architecten en ruimtelijk ontwerpers. Werk vanuit vertrouwen, dan hoef je niet alles tot op detailniveau vast te leggen.”

Aanbestedingen

Meerdere bureaus steken vaak veel tijd in het binnenhalen van een aanbesteding, die vervolgens slechts aan één partij wordt gegund. “Dat moet echt anders. Het gaat uit van de illusie van een gelijk speelveld, maar probeer als beginnend bureau maar eens voldoende referenties aan te dragen voor een simpel schooltje. Heb je met succes een basisschool ontworpen, dan is dat onvoldoende om voor het ontwerp van een middelbare school in aanmerking te komen. De criteria moeten veel opener. Er wordt ontzettend veel geld weggegooid aan al die tenders, dat is gewoon kapitaalvernietiging. Je doet mee aan de aanbesteding, maar uiteindelijk blijkt het een verliesmodel te zijn in plaats van een verdienmodel. Er wordt veel geld gestoken in het maken van prachtige ontwerpen, waarvan er maar één doorgaat. Dat is doodzonde, dat zou niet moeten.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogArchitecten en het Nederland van de toekomst