Uw investering weer liquide maken, hoe werkt dat?

Uw investering weer liquide maken, hoe werkt dat?

Een van de voordelen van één-op-één investeren in zakelijke hypotheken bij Mogelijk is dat u als investeerder uw geld weer liquide kunt maken wanneer dat om wat voor reden dan ook nodig is. Eduard Bosch, relatiemanager investeerders, legt uit hoe dat in zijn werk gaat en waar u op moet letten.

Geïnvesteerd kapitaal toch weer nodig

“Wanneer investeerders via het portaal een object claimen, leggen zij zich in principe vast voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een rentevastperiode van 5 jaar en een looptijd van 10 jaar”, vertelt Eduard. “Het gaat om substantiële bedragen vanaf € 50.000,-, dus onze investeerders doen dat niet lichtzinnig. Zij hebben de intentie om dat geld ook voor die tijd in de zakelijke hypotheek te investeren om daar het rendement van krijgen. Toch kan het voorkomen dat een investeerder om wat voor reden ook het geld weer liquide wil maken. En dat kan bij Mogelijk.”

Ter overname aangeboden

Het terugtrekken van de investering mag uiteraard geen gevolgen hebben voor de geldnemer. Die heeft immers in een hypothecaire overeenkomst vastgelegd hoe lang hij mag rekenen op deze lening. De oplossing ligt in het zogeheten cederen van de vordering. Het cederen van een vordering is het overdragen van een vordering van de ene op de andere partij. Eduard: “Wanneer een investeerder aangeeft de vordering te willen overdragen, biedt Mogelijk deze opnieuw aan op het investeerdersplatform. Deze objecten zijn in het platform te herkennen met het label ‘Ter overname aangeboden’. Claimt een andere investeerder een dergelijk object, dan regelt Mogelijk de overdracht bij de notaris.”

Rekening houden met bijkomende kosten

Dat klinkt reuze eenvoudig, is het direct zo simpel geregeld? “In principe wel”, vertelt Eduard, “maar er is een aantal dingen om rekening mee te houden. Ten eerste zijn er kosten verbonden aan cederen voor de investeerder die de vordering wil overdragen. Deze bedragen 1% van de op dat moment nog uitstaande leensom met een minimum van € 950,-. Dit als vergoeding voor de kosten die Mogelijk als intermediair moet maken, bijvoorbeeld voor het opnieuw laten passeren van hypotheekakte. Daarnaast vindt de cessie (overdracht van recht) pas plaats als daadwerkelijk een andere investeerder de investering claimt.”

“Of dat gebeurt en hoe snel, hangt af van hoe de investering zich verhoudt tot het actuele aanbod”, vervolgt Eduard. “Je kunt je voorstellen dat een investering van 4 jaar geleden, toen de te ontvangen rente rond de 7% stond, graag wordt overgenomen. Maar een investering van vorig jaar met een lage rente kan wat lastiger op tegen het huidige aanbod waar de rentes alweer stijgen.”

Objecten ter overname zeer interessant

Voor investeerders die op het platform een object ‘ter overname’ tegenkomen, heeft Eduard een advies. “Kijk daar serieus naar, ze kunnen erg interessant zijn. De loan-to-value kan al iets verbeterd zijn, wat meer zekerheid oplevert. De rentes kunnen dus wat afwijken van de actuele rente, zowel naar boven als naar beneden. En bedenk; je helpt er een mede-investeerder mee die zijn geld graag weer liquide maakt.”

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6,0% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogUw investering weer liquide maken, hoe werkt dat?