Je verhuuropbrengsten: box 1 of box 3?

Je verhuuropbrengsten: box 1 of box 3?

Van overdrachtsbelasting tot wel of geen btw en de verhuuropbrengsten die in box 1 of 3 komen; welke fiscale vastgoedregels moet je zeker kennen? In deze aflevering is René Maat te gast, vastgoedfiscalist en partner van Rechtstaete. Wat zijn de belangrijkste belastingregels die gelden voor mensen in het vastgoed? En hoe zit het nou met dat tweede huis dat je verhuurt en waar je stiekem toch wel een beetje werk aan hebt?

Vastgoedfiscalist René Maat zegt dat professionele partijen wel weten dat je een deskundige moet inschakelen, maar vooral het moment waarop je dat doet is belangrijk: vóórdat je afspraken gaat maken over een transactie. Afspraken die al gemaakt zijn, kunnen niet of heel lastig worden teruggedraaid en dat kan veel ellende veroorzaken.

Overdrachtsbelastingregeltjes

Voor overdrachtsbelasting gelden diverse tarieven die lijken te leiden tot hogere prijzen. "Fiscaliteit is bedoeld om geld binnen te halen, niet om andere economische doelen te bereiken zoals proberen om starters te helpen. Een andere regel is dat overdrachtsbelasting wordt geheven over de werkelijke waarde of de hogere koopsom. Als levering maanden later plaatsvindt, kan het object in een stijgende markt meer waard zijn geworden. Dan betaal je over de hogere waarde van dat moment. Bij grote portefeuilles is het voor de fiscus interessant om daar achteraan te gaan”, zegt René.

Box 1 vs. box 3

In box 1 vallen inkomsten uit arbeid waarover je inkomstenbelasting betaalt. Een tweede huis geldt als vermogen dat in box 3 terechtkomt. “De fiscus kijkt alleen naar ontvangen huurinkomsten om de waarde van het vastgoed te bepalen. Van die waarde wordt een fictief rendement afgeleid waarover je belasting betaalt. Als je alleen maar verhuurt en niets extra's doet zoals zelf schoonmaken en groot onderhoud plegen, dus niet meer doet dan 'normaal' vermogensbeheer, vallen de werkelijke huurinkomsten niet in box 1 en betaal je daar ook geen inkomstenbelasting over. De belastingdienst vindt dat het normaal is dat je aan vermogensbeheer doet en het vastgoed dus onderhoudt. De veilig route is nog steeds om alles uit te besteden en zo buiten box 1 te houden.” De Hoge Raad moet nog uitspraak doen over wat 'normaal' vermogensbeheer van vastgoed precies is.

De deskundigheid van Mogelijk als financier van o.a. beleggingspanden en projectontwikkeling

Bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen kunt u vertrouwen op goede kennis van verschillende projectontwikkelaars. Onze vastgoedspecialisten hebben al meer dan twintig jaar ervaring in vastgoedontwikkeling. Een van onze oprichters is zelf projectontwikkelaar; hij weet als geen ander welke kansen en risico’s bij een project komen kijken.

Bent u benieuwd of wij uw object of project kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 5,25% - 6% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogJe verhuuropbrengsten: box 1 of box 3?