Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod

Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod

Nederlandse banken hebben vorig jaar 35 procent minder leningen voor commercieel vastgoed verstrekt dan in 2022. Dat blijkt uit een analyse van PropertyNL.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Het Nederlandse financieringsklimaat voor vastgoed 
⇨ De Britse financieringsmarkt
⇨ Huuraanbod in de vrije sector

Daan Reekers is van Adelaer Financial Architects, een debt broker. Het nieuws komt voor hem niet als een verrassing, het is volgens hem een voorbode voor wat het Nederlandse landschap van vastgoedfinanciering te wachten staat. De rol van banken zal afnemen, is zijn voorspelling. ‘In de Verenigde Staten wordt 70 procent van het vastgoed inmiddels niet meer gefinancierd door het bankwezen’, aldus Reekers. ‘Diezelfde trend zien we nu in Engeland en straks ook in Nederland.

De markt voor vastgoedfinanciering

Maarten en Maarten staan deze keer op de Dag van de Vastgoedfinanciering in Novotel Amsterdam, op uitnodiging van Mogelijk. De markt voor vastgoedfinanciering is in Nederland nu nog vrij overzichtelijk. Er zijn de drie grootbanken, je hebt een handvol alternatieve financieringsplatformen en voor de megaprojecten is er de groep beleggers. Reekers komt net uit Engeland en vertelt hoe ruim de keuze daar is. Verder is hij betrokken bij een Spaanse fintech, een platform dat alle pan-Europese aanbieders bij elkaar brengt.

Huuraanbod vrije sector

Maarten de Gruyter verwijst in zijn nieuwsoverzicht naar een data-analyse van woningplatform Pararius. Wat blijkt? Het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkomt voor nieuwe huurders nam in het eerste kwartaal met bijna 28 procent af. ‘Het uitponden is nu echt op gang gekomen’, zegt Maarten. Dit leidt tot hogere huurprijzen. Zo steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector  naar €18,30. Dit is een toename van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023 

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogJe vastgoed financieren? Er komt steeds meer aa...