Hoge financieringslasten nekken de vastgoedbelegger

Hoge financieringslasten nekken de vastgoedbelegger

De bouwkosten gieren de pan uit en ook de rentes op de kapitaalmarkt stijgen, onder meer gevoed door de oorlog in Oekraïne. Dat zadelt vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars op met het nijpende probleem van hoge financieringslasten. De vraag van deze week: hoe gaan beleggers om met hoge rentes? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield, één van de grootste adviseurs in commercieel vastgoed ter wereld.

Jeroen analyseert de huidige ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. “Vastgoedbeleggen gaat altijd over de lange termijn. Nu zie je het zo snel veranderen dat je op de korte termijn grote fouten kunt maken en grote verliezen kunt lopen. Wij stellen met de klant samen zijn businessplan vast en bekijken wat voor de lange termijn de evenwichtsrente gaat worden. Dat doen we op basis van een aantal mogelijke scenario’s.”

Luister de hele podcast

Residuele grondwaarde

Beleggen in vastgoed is in tijden van inflatie een goede investering. “De Nederlandse huurcontracten kennen een inflatiehedge en zijn inflatiegeïndexeerd. Het probleem nu is dat we niet weten wat de rente gaat doen. Het grootste probleem voor startende projecten is dat de bouwkosten onzeker zijn en dat de grondprijzen niet mee dalen met de stijgende bouwkosten. Grond is een totale opbrengstwaarde op een bouwproject en de prijs daarvan moet dalen als de kosten stijgen. Dat is vervelend voor gemeenten die de grond in eigendom hebben, maar noodzakelijk om de bouwproductie te halen.”

De G5

Corona heeft er niet voor gezorgd dat de trek naar de stad minder is geworden. Mensen wonen graag in een stedelijk gebied. “Daar komt nog bij dat de aantrekkingskracht van Nederland voor het buitenland groot is. Wij moeten ons daarbij niet alleen richten op Amsterdam, maar op de G5.  Zie het als een stad met verschillende sterke kernen, met Eindhoven als innovatiestad en Rotterdam met de haven. Samen is dat één agglomeratie, één sterk gebied. Zo’n concept is veel sterker dan Londen of Parijs met slechts één financieel centrum. Het is beter voor bedrijven die op die manier een locatie kunnen uitzoeken die het beste bij de aard van het bedrijf past.” Tot slot heeft Jeroen nog een advies voor Hugo de Jonge. “Regeldruk vertraagt alles. Een paar regels op nationaal niveau is noodzakelijk, maar binnen die kaders moet je kunnen werken en snelheid kunnen maken.”

Financiering van uw beleggingspand

Bent u vastgoedbelegger en wilt u een woning of appartement kopen voor de verhuur? Uw beleggingspand financiert u eenvoudig met De Verhuurhypotheek van Mogelijk.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogHoge financieringslasten nekken de vastgoedbele...