De doorbraak van circulair bouwen

De doorbraak van circulair bouwen

De prijzen van hout, staal en beton gieren de pan uit, en het lijkt het moment voor de definitieve doorbraak van het recyclen van gebruikt materiaal. De vraag van deze week: welke impact hebben de grondstofprijzen op circulair bouwen? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Ivo van der Mark, de CEO van Janssen de Jong Groep.

Niet alleen de steeds maar duurder wordende grondstofprijzen zorgen voor stagnatie in de bouw. “Het wordt steeds lastiger om de doorlooptijden in de hand te houden,” aldus Ivo van der Mark. “De afgelopen jaren zijn de mogelijkheden om bezwaar te maken op procedures steeds verder verruimd. Niet alleen op omgevingsvergunningen, maar ook op bestemmingsplannen. Er wordt veel binnenstedelijk ontwikkeld, waar mensen wonen die daar vaak wat van vinden. Mijn advies aan Hugo de Jonge: als je de bouw uit het slop wil trekken, doe dan wat aan die eindeloze proceduremogelijkheden!”

Luister de hele podcast

Urban mining

New Horizon maakt deel uit van de Janssen de Jong Groep en is geheel geënt op urban mining, oftewel het hergebruik van waardevolle grondstoffen. “Nu de bouwprijzen stijgen, wordt het gebruik van circulair materiaal steeds meer concurrerend. De uitdaging is de schaalgrootte. Nu verwerken we ongeveer 100.000 ton circulair beton per jaar, terwijl er in Nederland jaarlijks 14 miljoen kuub beton doorheen gaat. Dat is dus nog maar een klein percentage. Om te kunnen opschalen hebben we meer mining-plekken nodig waar we beton kunnen weghalen.”

Cement

Dennis Deen was jarenlang eigenaar van een groot metselbedrijf. Hij kwam tot de conclusie dat veel van zijn problemen te herleiden waren naar één product: cement. “Met zonneschijn trekt de mortel te snel aan, als het regent sta je alleen maar af te dekken.” Zo kwam hij op het idee van dry stack, oftewel droog stapelen. “Wij hebben een systeem bedacht waarbij gaatjes in de steen worden aangebracht en er middels nopjes kan worden gestapeld. De kier wordt nu nog ouderwets gevoegd, maar we zijn bezig om over te gaan naar een geheel mortelloos systeem.”

Ivo ziet mogelijkheden in dit product. “De productie van cement is behoorlijk lastig, en het mooie van dit modulaire systeem is dat je het weer uit elkaar kan halen.” Maarten de Gruyter is er wat minder over te spreken. “We zijn op dit moment heel erg bezig met hergebruik en modulair bouwen. Maken we zo geen gebouwen die eigenlijk niet mooi genoeg zijn, alleen maar om ze te kunnen hergebruiken? We willen kwalitatieve woningen neerzetten die een paar honderd jaar meegaan.”

Financiering projectontwikkeling en circulaire bouw

Het transformeren van bestaande gebouwen en het circulair bouwen vraagt natuurlijk ook behoorlijk wat kapitaal. Mogelijk is specialist in transformatie- en projectfinancieringen waaronder nieuwbouw. Met het invullen van de quickscan op de site van Mogelijk is het voor ondernemers en vastgoedbeleggers eenvoudig te achterhalen welke leensom haalbaar is.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogDe doorbraak van circulair bouwen