Commercieel vastgoed; waar blijven de transacties?

Commercieel vastgoed; waar blijven de transacties?

De markt voor kantoren, winkels en logistieke centra lijkt behoorlijk op slot. Het aantal transacties is sinds de financiële crisis in 2008 niet zo laag geweest. En dat merken ze ook bij Cushman & Wakefield.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Annelou de Groot, Cushman & Wakefield
⇨ De markt voor commercieel vastgoed
⇨ Politici, vergeet de inflatie niet|

Annelou de Groot is de CEO van Cushman & Wakefield Nederland. Het aantal transacties in kantoorvastgoed lag in 2023 zelfs 65 procent lager dan een jaar eerder, zo vertelt ze. De gestegen rente ziet ze als grootste boosdoener. ‘Daarnaast worden we in Nederland een beetje afgestraft voor de marktomstandigheden in wereldsteden als Londen en New York. Daar neemt de leegstand toe, waardoor internationale beleggers deze asset class nu mijden.’ Ze verwacht dat de situatie tegen het einde van dit jaar weer iets zal verbeteren.


Strategisch adviseur

De Groot is al ruim 20 jaar werkzaam in het vastgoed. Ze zwaait sinds negen maanden de scepter bij Cushman & Wakefield in Nederland. Dit bedrijf telt ruim 50.000 medewerkers, verspreid over zo’n 400 kantoren en 60 landen. Het is wereldwijd één van de grootste strategische adviseurs in commercieel vastgoed. De Groot noemt haar branche teveel deal-driven. Mede daarom heeft ze de bedrijfsvoering op haar kantoor in korte tijd getransformeerd van ‘aparte zuilen naar integrale teams waar klanten terecht kunnen voor al hun vragen’. 

Woonlasten en inflatie

Maarten de Gruyter windt zich intussen op over politici die roepen dat huurprijzen zo hoog zijn. ‘Ze vergeten de inflatie er voor het gemak even bij. Als alle kosten omhoog gaan, waarom zouden de huurprijzen dan gelijk moeten blijven?’ zo vraagt hij zich af. Verder wijst hij erop dat Nederlanders in vergelijking met bewoners van andere landen nog steeds relatief weinig geld kwijt zijn aan woonlasten.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogCommercieel vastgoed; waar blijven de transacties?