Beleggen in vakantiewoningen - wat is het rendement?

Beleggen in vakantiewoningen - wat is het rendement?

Van alle financieringsaanvragen die bij Mogelijk binnenkomen - zo’n 20.000 per jaar - bestaat ongeveer 10% uit aanvragen voor vakantiewoningen. Mensen die geld opzij hebben gezet, beleggen dat graag in een vakantiewoning. Jan Gaasenbeek, vastgoedspecialist bij Mogelijk, beoordeelt onder meer aanvragen voor investeringen in vakantiewoningen en vertelt waar hij op let en waar je als belegger op kunt letten. 

Een vakantiehuis als belegging

“Net als bij alle financieringsaanvragen beoordelen we bij Mogelijk ook vakantiewoningen kritisch op waarde en op potentieel rendement”, begint Jan. “We financieren alleen vakantiewoningen voor de verhuur, dus als belegging. Vakantiewoningen voor eigen, particulier gebruik financieren wij niet. Zoals bij alle vastgoedobjecten kijken we naar de waarde en naar de gevraagde financiering ten opzichte van die waarde - de Loan-to-Value. Voor vakantiewoningen geldt dat we in de regel tot circa 65% van de waarde financieren. Een belegger moet dus tenminste 35% aan eigen geld inbrengen.” 

Potentieel rendement bepaalt de waarde van een vakantiewoning 

“De waarde van een vakantiewoning wordt mede bepaald door het potentiële rendement dat erop behaald kan worden. Hoe makkelijk is de vakantiewoning te verhuren en wat kun je aan huur vragen? Het scheelt nogal of een vakantiewoning aan zee ligt of ergens verstopt in een bos. Het huisje in het bos is vooral aantrekkelijk voor mensen die van rust en afzondering houden en dat zijn er toch nog altijd minder dan mensen die graag een weekje aan zee zitten. Door te kijken naar vergelijkbare vakantiehuisjes in de omgeving, ontwikkelingen in de markt en gerealiseerde huuropbrengsten in het verleden, is de waarde vrij goed te benaderen.” 

Bruto Aanvangsrendement (BAR)

“Het Bruto Aanvangsrendement (BAR) op een vakantiehuisje bestaat uit de huuropbrengsten van een jaar gedeeld door de investering. Anders dan een bedrijfspand waar vaak langjarige huurcontracten op worden afgesloten, is de huuropbrengst van een vakantiewoning iets minder goed te voorspellen. Dat blijkt wel uit afgelopen 2 jaar. Door corona viel plotseling de instroom van buitenlandse gasten vrijwil stil. Tegelijkertijd zochten meer Nederlanders juist naar een plekje om in eigen land vakantie te vieren en even uit hun eigen huis weg te zijn. Dat soort ontwikkelingen, evenals de seizoenen en het actuele weer, hebben direct invloed op de huuropbrengsten en dus op het rendement van een vakantiewoning.”

Netto rendement van het verhuren van vakantiewoningen

“Daarnaast is het ook belangrijk om heel goed te letten op het netto rendement van een vakantiewoning; dat wordt behaald na aftrek van alle bijkomende kosten. En die kunnen nog wel eens flink oplopen. Wanneer jouw vakantiewoning op een van de grote vakantieparken staat, profiteer je weliswaar van de naam van het park en de voorzieningen, maar kun je ook worden geconfronteerd met allerlei vereisten die jou flink op kosten kunnen jagen. Zo kan het park parkkosten in rekening brengen en eisen dat je de woning eens in de 5 jaar schildert of eens in de 5 jaar van nieuw meubilair voorziet. Zorg dus dat je scherp hebt welke bijkomende kosten je aan je vakantiewoning hebt.”

Gunstige markt 

“En zijn dus wel wat aandachtspunten voor beleggen in vakantiewoningen, maar ik zie dat er genoeg mensen zijn die met een belegging in een vakantiewoning een aantrekkelijk rendement weten te realiseren. Wanneer je je huiswerk goed doet, kun je kansen pakken. De markt is behoorlijk gunstig, vakantiewoningen zijn momenteel gewild en dat is al een tijdje zo. Aanvragen voor een hypotheek op een vakantiewoning nemen we bij Mogelijk daarom ook graag in behandeling. Is het plaatje gunstig, dan maken we de financiering van de belegging graag mogelijk via ons platform van investeerders.”  
 

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 5,25% - 6% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogBeleggen in vakantiewoningen - wat is het rende...