Vastgoedbeleggen vanaf honderd euro

Vastgoedbeleggen vanaf honderd euro

Wie wil beleggen in stenen moet een flinke zak geld meenemen, zo wordt vaak gedacht. De drempel blijkt veel minder hoog. Vastgoedbelegger word je al met een inleg van 100 euro. De vraag van deze week: hoe werkt vastgoedcrowdfunden eigenlijk? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Felix Berkhout, founder van Max Crowdfund.

Veel mensen denken bij crowdfunden aan startende bedrijfjes, goede doelen en nieuw te ontwikkelen producten. Maar volgens Felix Berkhout wordt crowdfunding vandaag de dag vooral ingezet voor vastgoed. “Wij hebben verschillende aanbiedingen op onze website staan, zowel buitenlandse als Nederlands projecten. Daar zoeken wij particuliere retail investeerders bij. Het betreft voornamelijk kortdurende woningbouwprojecten met een looptijd van gemiddeld twaalf maanden. Het is dan ook met name gericht op ontwikkeling en niet zozeer op lange termijn belegging. De gemiddelde inleg bedraagt zo’n 1.500 euro. Voor een aanvraag van een half miljoen zijn dus 350 investeerders nodig die gezamenlijk een hypotheekrecht hebben. Dat wordt gevestigd door de stichting Max Crowdfund. Toen wij twee jaar geleden begonnen was de rente rond de 8%. De rente is wat opgelopen en we zitten nu gemiddeld op 11%.”

Vergunning

Crowdfundplatforms staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, maar zijn nog niet vergunningsplichtig. Dat verandert vanaf november. “Daar zijn wij blij mee, want dan verdwijnen de cowboys uit de markt. Er zijn nu zo’n 40 à 50 platforms in Nederland, en ik verwacht dat daar 15 van overblijven. Om voor een vergunning in aanmerking te komen, moet alles controleerbaar op orde zijn.”

Vastgoed in verschillende landen

De AFM merkt deze vorm van crowdfunden aan als een investering met een hoog risico. “Dat is het ook”, zegt Felix Berkhout. “Wij financieren tot 90%, waar de banken maar tot 60% gaan. Daar staat een hoog rendement tegenover. In de twee jaar dat we bestaan, hebben we nog geen enkele keer een pand gedwongen en dus met verlies moeten verkopen. Je kunt vanaf 100 euro investeren en je inzet spreiden over verschillende projecten in verschillende landen.”

Het is voor een investeerder moeilijk zicht te krijgen in zijn investering in het buitenland. Bovendien heeft ieder land zijn eigen vastgoedregels. “Dat klopt, maar dat is juist ons specialisme” legt Felix uit. “Wij zetten alles op de website: de hypotheekrente die je krijgt, het businessplan en foto’s van het object. Wij hebben in alle landen partners die van de hoed en de rand weten over de lokale wetgeving, hypotheekregels en vastgoedregels. Ook hebben we in alle landen marketingpartners die de aanvraag screenen.”

Mogelijk voor u

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogVastgoedbeleggen vanaf honderd euro