'Kopen is voordeliger dan huren, maar het moet wel verantwoord zijn'

'Kopen is voordeliger dan huren, maar het moet wel verantwoord zijn'

Brigit Colaris, notaris Westdam Netwerk Notarissen

Vanaf het begin ben ik als notaris bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen betrokken geweest en eigenlijk daarvóór al. Maarten Rövekamp, één van de initiatiefnemers van Mogelijk, ken ik al heel lang als projectontwikkelaar. We hebben in het verleden een aantal nieuwbouwprojecten samen gedaan. Op een gegeven moment kwam Maarten naar mij met zijn idee van vastgoedfinancieringen in een één op één relatie tussen investeerders die op zoek zijn naar een veilige besteding van hun kapitaal  en ondernemers die hun bedrijfsmatig vastgoed gefinancierd willen zien.

We hebben lang over zijn concept gesproken. Als notaris ben ik natuurlijk onafhankelijk en onpartijdig en moet ik de belangen van alle betrokkenen in de gaten houden. Dus kwam in onze gesprekken onder meer aan de orde welke zekerheden en risico’s er voor de investeerder aan Maarten’s idee zijn verbonden, wat de voor- en nadelen en perspectieven voor de ondernemer zijn en hoe Mogelijk betrokkenen met haar concept ook op langere termijn continuïteit zou kunnen bieden.

Vermogensopbouw

Kijk, natuurlijk is het kopen van een bedrijfspand op dit moment voor een ondernemer bijna altijd voordeliger dan huren. Tel je rente en aflossing bij elkaar op, dan is dat bedrag in de meeste gevallen lager dan wat je aan huur zou betalen. Bovendien kun je als ondernemer via je eigen pand aan vermogensopbouw doen en zo aan je pensioenvoorziening werken. Maar de transactie moet wel verantwoord zijn en niet tot aflossingsproblemen leiden.

‘Zekerheid’

Probleem voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is dat de bank zo veel zekerheden vraagt en zo veel voorwaarden stelt, dat ze er bijna niet aan kunnen voldoen. En dat geldt zeker voor starters of voor ondernemers die in het verleden weleens niet volledig of maar moeizaam aan hun verplichtingen hebben kunnen voldoen. Bij Mogelijk kunnen deze ondernemers wél terecht.

Risico

De ondernemers moeten zelf een substantieel deel van de investering meenemen en bij Mogelijk lenen ze een deel van de waarde van het onderpand. Daarvoor betalen ze weliswaar een wat hogere rente dan bij de bank, maar daar staat weer tegenover dat Mogelijk flexibel is. De ondernemer kan bijvoorbeeld vaak boetevrij vervroegd aflossen, wat bij de bank niet mogelijk is. Het risico voor de investeerder lijkt beperkt aangezien niet de hele waarde van het onderpand wordt geleend. Gaat het onverhoopt toch mis en voldoet de ondernemer niet aan zijn verplichtingen, dan kan de investeerder het pand laten executeren. Hij heeft het recht op eerste hypotheek en de waarde van het onroerend goed is vaak aanzienlijk hoger dan de leensom.

‘Tevreden gezichten’

Als notaris zie ik bij het afronden van de transactie altijd twee tevreden gezichten. Dat van de investeerder die zijn geld veilig en met een goed rendement heeft geïnvesteerd en het gezicht van de ondernemer die in de gelegenheid is om zijn bedrijfspand te kopen!

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 5% - 6,5% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen Kom naar een van onze kennissessies

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlog'Kopen is voordeliger dan huren, maar het moet...