Coen Teulings: 'De woningcrisis is niet op te lossen'

Coen Teulings: 'De woningcrisis is niet op te lossen'

Hugo de Jonge moet deze week alle zeilen bijzetten om zijn middenhuurregeling nog te redden. Het plan dreigt te stranden in de Tweede Kamer.

Deze aflevering in het kort:

⇨ Een analyse van de Nederlandse woningmarkt
⇨ Wat Coen Teulings van de middenhuurregeling vindt
⇨ De problemen met commercieel vastgoed in de VS

Met econoom Coen Teulings, oud-directeur van het CPB, praten we over de Nederlandse woningmarkt. Hij is erg kritisch op het plan van minister De Jonge om de huren te reguleren. Volgens Teulings stellen beleggers hun investeringen in Nederlandse huurwoningen uit. Ze vrezen voor nog meer politieke inmenging en mogelijke beperkingen op huurstijgingen. De reputatieschade die de Wet betaalbare huur veroorzaakt, moeten we volgens hem dan ook niet onderschatten.

Woningcrisis

Teulings wind er geen doekjes om: de woningcrisis noemt hij onoplosbaar. Dat heeft volgens Teulings vooral te maken met de bouwkosten in Nederland. 'Je praat al snel over 2.500 euro per vierkante meter. In grote delen van Nederland zijn de woningprijzen lager dan dit bedrag. Daar kun je dus nooit rendabel bouwen. Dat is een heel ingewikkelde boodschap', aldus Teulings. Ook vindt hij dat er in Nederland veel te grote woningen worden gebouwd. In steden als Amsterdam en Utrecht is volgens hem juist veel behoefte aan studio’s van slechts 30 vierkante meter. 'Die zouden als warme broodjes over de toonbank gaan. Waarom bouwt de gemeente Amsterdam woningen die minstens 70 vierkante meter zijn?', vraagt Teulings zich hardop.

Commercieel vastgoed in De Verenigde Staten

Maarten de Gruyter is in het buitenland, zijn nieuwbakken collega Jason Blackmore is deze week co-host. Hij refeert naar een artikel uit The Financial Times, over commercieel vastgoed. De sector heeft sinds het uitbreken van de coronacrisis te maken met lagere bezettingsgraden en beschikt om die reden over minder geld om leningen te betalen. Dat leidt tot financiële problemen als er moet worden geherfinancierd. Zo maakte de regionale bank NYCB afgelopen week bekend dat het 185 miljoen dollar verlies bekend op twee vastgoedleningen.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogCoen Teulings: 'De woningcrisis is niet op te l...